Najveća manifestacija sporta na Adi Ciganliji

foto Ministarstvo omladine i sporta

Najveće sportske institucije, savezi  i sportisti okupili su se tradicionalno na otvaranju jedne od najvećih sportskih manifestacija. U trajanju od tri dana, od 23. do 25. septembra, na Sajmu će na štandovima prisutni moći da se informišu o sportovima, da probaju neke od njih i da se zabave na štandovima u raznim igrama.

Na terenima pored kružnog toka pred velikim brojem prisutnih, obratili su se: predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Božidar Maljković, ministar omladine i sporta, gospodin Vanja Udovičić, predsednik Sportskog saveza Srbije, Davor Štefanek i predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije, gospodin Zoran Mićović.

 Nakon što se zahvalio prisutnima što su se pojavili u velikom broju, Maljković je istakao kako je sport tačka oko koje bi svi trebali da se okupljaju, bez obzira na svoje poglede, stavove i opredeljenja. „Stalno ponavljamo kako je sport tačka oko koje bi svi trebali da se okupljaju, kako je to mesto koje bi trebalo da bude mesto sabiranja svih ljudi bez obzira na svoje poglede, stavove i opredeljenja. To je ono jedno zrno koje ne može da se rastvori i koje nam je svima potrebno. I upravo mi danas okupljeni ovde to i pokazujemo svojim primerom. Bez obzira što nekada u našem svakodnevnom radu imamo razlike, neslaganja i nerazumevanja, stojimo zajedno jedni do drugih rame uz rame okupljeni da proslavimo ono što nas povezuje, a to je – sport.

Sport i fizička aktivnost uopšte, od presudnog su značaja za razvoj svakog mladog čoveka, kao i za mentalno, fizičko i psihičko zdravlje svakog pojedinca. Kada nam je jak sport, jako nam je i društvo, jer sport ne podrazumeva samo medalje i vrhunske rezultate, već podrazumeva svako fizičko angažovanje i sportista i onih koji to nisu.

Ministar Udovičić je u svom obraćanju izneo kolika je odgovornost na svima nama dok promovišemo važnost sporta, jer mi jesmo sportska nacija i sportska zemlja. „Želeo bih da se zahvalim svima Vama na količini osvojenih medalja na svim prvenstvima i Olimpijskim igrama, koje Srbija ima. Znamo koliko je kompleksan jedan sistem, a znamo da bez sistema ne bismo mogli da napravimo vrhunske rezultate. Svaki mali činioc u tom sistemu je znaćajan i važan, jer ako podbaci bilo koji činioc, sistem ne može da funkcioniše i da pravi vrhunske rezultate. I zato trebamo biti ponosni, jer imamo priliku da slavimo uspehe naših šampiona i polažemo nade da će se u budućnosti taj trend i nastaviti“.

Nakon otvaranja, predsednik Maljković je sa potpredsednicom OKS i dvostrukom olimpijskom šampionkom Milicom Đuričić i basketašem Dejanom Majstorovićem, obišao štand Olimpijskog komiteta Srbije. Na štandu prisutni imaju prilike da se oprobaju u različitim interesantnim i edukativnim aktivnostima. Poseban deo štanda posvećen je programu „Karijera posle sporta“ na kojem sportisti na osnovu svojih afiniteta mogu otkriti potencijalne karijere izvan sporta. Na „TreninGo“ radionici sa profesionalnim trenerom, prisutni su prolazili setove vežbi koje su mogli da pronađu i na aplikaciji.

Start typing and press Enter to search